A nátha és az influenza több mint 200 féle oka

A hideg idő beköszöntével évről-évre megérkeznek a fertőző felső légúti (az orrüreget, orrmelléküreget, a garatot és a gégét érintő) betegségek is. A COVID mellett olyan „szokásos” egészségügyi problémákkal, akut betegségekkel is meg kell küzdenünk, mint a köznyelvben „megfázásként” emlegetett, számtalan féle felső légúti betegség.

Náthás vagyok vagy influenzás?

A meghűléses betegségeket leggyakrabban vírusok, ritkábban baktériumok okozzák. Az influenzát mindig influenzavírus okozza, míg a nátha kialakulásáért más a felelős: leggyakrabban Rhinovírus, légúti óriássejtes vírus (RSV), Adenovírus, Enterovírus. Az orvostudomány 200-nál is több olyan kórokozót ismer, melyek kiválthatják a betegséget. Mivel a megfázás az esetek nagy részében magától gyógyul, nem szükséges a pontos kórokozó azonosítása – költséges eljárás lenne, és mire kézhez kapnánk az eredményt, már a náthánk is elmúlik.

A nátha és az influenza elkülönítésében a tünetek lehetnek segítségünkre. Az influenzavírus magas lázat, fej- vagy végtagfájdalmat, izomfájdalmat, hidegrázást és köhögést okozhat. Ha „csak” náthásak vagyunk, akkor jellemzőbb a hőemelkedés, a torokfájás, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, köhögés. Náthára nem jellemző az izom- vagy végtagfájdalom.

„Vírus ellen nincs orvosság!”

A vírusok elleni küzdelemben változatlanul érvényes a régi bölcsesség: „Vírus ellen nincs orvosság!”

Megfázás és influenza ellen a leghatékonyabb fegyverünk a megelőzés. A betegségek cseppfertőzés útján terjednek: a megbetegedéshez közvetlen vagy közvetett kontaktusba kell kerülnünk egy már fertőzött személlyel. Ezért fontos az olyan helyek kerülése, ahol sok ember tartózkodik egyszerre: tömegközlekedés, iskolák, plázák, tömegrendezvények, stb.

Megoldás: a remete lét lenne?

Az elszigetelődés hosszú távon mentálisan romboló hatásúvá válhat. Szerencsére vannak egyéb lehetőségek a betegségek megelőzésére. Kulcsfontosságú az orrot és szájat eltakaró arcmaszk használata, valamint a gyakori és megfelelő módon elvégzett kézmosás. Ha nincs lehetőségünk kézmosásra, használjunk kézfertőtlenítő géleket, vagy védőkesztyűt. Kerüljük el az arcunk – szemünk, orrunk, szánk – érintését! Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően! Biztosítsunk magunknak kellő mennyiségű alvást: a túlhajszolt szervezet hamarabb megbetegszik. Érdemes az immunrendszer támogatása révén fokozni a szervezet természetes védekezőképességét (pl. C-vitamin, D-vitamin, cink).

Felső légútaink első vonalbeli védelmét az száj-és orrnyálkahártya biztosítja. Külső behatások révén folyamatos mikrosérülések és mikrogyulladások alakulnak ki a nyálkahártya felületén, amelyek kaput nyitnak a kórokozók előtt. A nyálkahártya épsége és annak védelme ezért kiemelt fontosságú a betegségek megelőzésében. Ebben kiemelt szerepe van az olyan innovatív készítményeknek, melyek a nyálkahártya védelme révén csökkentik a fertőzés esélyét. A Medistus® Antivirus lágypasztilla gyógynövényekből álló hatóanyag-kombinációja filmszerű védőréteget képez a száj – és a garat nyálkahártyáján. Ez a filmréteg fizikai (mechanikai) akadályt alkotva hozzájárul a szájnyálkahártya védelméhez: csökkenti a kórokozók (vírusok és baktériumok) behatolásának kockázatát a gazdaszervezet sejtjeibe.

Ha mégis jön a nátha…

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megbetegedtünk, a kezelés a tünetek enyhítésére, és nem az okok megszüntetésére irányul. Fontos a pihenés, a gyakori szellőztetés, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, az orr rendszeres tisztítása (orrfújás, orrspray alkalmazása), a higiéniás előírások (kézmosás, papír zsebkendő használata) fokozott betartása.

Mind a nátha, mind az influenza esetében – szövődményként – felléphet bakteriális felülfertőződés: ez az állapot orvosi konzultációt, és szükség szerint antibiotikum.

Tipp

Medistus® Antivirus lágypasztilla természetes összetevői a száj és a garat nyálkahártyáján speciális bevonatot képeznek, így akadályozzák meg, hogy a kórokozók a szervezetbe jussanak.🛡
Tudj meg többet a MEDISTUS® ANTIVIRUS lágypasztilláról! >>> https://medistusantivirus.com/